تفاوت استابلایزر های خانگی و صنعتی و نحوه عملکرد آنها

در این مقاله به بررسی تفاوت استابلایزر های خانگی و صنعتی خواهیم پرداخت و نحوه عملکرد هر کدام را برای شما توضیح خواهیم داد. در پایان این مقاله شما قادر خواهید بود تا انواع استابلایزر ها را از هم تشخیص و به سوال “استابلایزر چه کمکی به نوسانات برق می کند؟” پاسخ دهید. بنابراین تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.

مکانیزم عملکرد استابلایزر های خانگی و صنعتی در مجموع یکی است و هر دو وظیفه یکسان سازی نوسان برق خروجی را دارند. تفاوت عمده استابلایزر های خانگی و صنعتی در دقت عملکرد این دو نوع دستگاه است که در ادامه درباره آن بیشتر توضیح خواهیم داد.

استابلایزر چه کمکی به نوسانات برق می کند؟

استابلایزر ولتاژ، وسیله ای است که جریان برق را بدون هیچ نوسانی، به صورت دقیق به یک وسیله برقی می رساند. استابلایزر ریشه در کلمه انگلیسی (stable) دارد که به معنای پایدار کننده جریان برق است.

جریان برقی که به خانه های ما میرسد معمولا دارای نوسان است و این مورد در دراز مدت می تواند سبب آسیب به دستگاه های برقی شود. آنچه یک استابلایزر انجام می دهد، پایدار نگه داشتن جریان برق است.

هر دو نوعِ استابلایزر های خانگی و صنعتی، جریان را پایدار نگاه می دارند اما دقت پایداری استابلایزر های صنعتی در مقایسه با استابلایزر های خانگی بسیار بیشتر است.

شما با استابلایزر های خانگی آشنا هستید. اندازه آنها کوچک است و معمولا قبل از اتصال وسایل برقی خود، مانند تلویزیون، یخچال، کامپیوتر و.. به برق از آنها استفاده می نمایید. در مقابل، بعضی از استابلایزر های صنعتی بسیار بزرگ هستند و کارایی های بسیار بیشتری نسبت به نمونه خانگی خود دارند.

نحوه عملکرد استابلایزر های خانگی و صنعتی

سیستم عملکرد استابلایزر های خانگی و صنعتی در مجموع یکی است. هر دو این دستگاه ها دارای سیستم boost و buck هستند. سیستم boost جریان برق را در هنگام افت ولتاژ، افزایش و سیستم  buck، جریان برق را در هنگام افزایش بیش از حد ولتاژ کاهش می دهد.

استابلایزر های خانگی و صنعتی این کار را با استفاده از یک ترانس یا رله انجام می دهند. در استابلایزر های خانگی معمولا از یک ترانس معمولی استفاده می شود ولی در استابلایزر های صنعتی به دلیل حساسیت در پایداری دقیق ولتاژ از موتور سروو، microcontroller و microprocessor استفاده می شود.

استابلایزر ها نمونه های مختلفی دارند. برخی از آنها مصارف خانگی دارند و بعضی دیگر در صنعت استفاده می شوند. در این بخش به توضیح انواع استابلایزر های خانگی و صنعتی خواهیم پرداخت.

 استابلایزر Relay

این نوع استابلایزر ها اکثراً مصرف خانگی دارند و در حجم های کوچک ساخته می شوند. نحوه عملکرد استابلایزر   Relay  یا استابلایزر رله ای بسته به حالت قرار گرفتن ترانس دارد. در صورتی که نیاز به افزایش ولتاژ باشد باید ترانس در حالتی قرار گیرد که جریان برق افزایش یابد و اگر نیاز به کاهش ولتاژ باشد جهت ترانس باید عوض شود. تغییر جهت ترانس در استابلایزر رله ای به صورت مکانیکی است و خودکار نمی باشد.

ظرفیت کنترل جریان ورودی در استابلایزر رله ای حدود 5 تا 15 درصد است و دقت این دستگاه 5 تا 10 درصد می باشد. این موضوع بدین معنی است که اگر جریان ورودی نسبت به جریان مناسب برای یک وسیله برقی، 5 تا 15 درصد تلرانس داشته باشد، دقت جریان خروجی از استابلایزر رله ای بین 5 تا 10 درصد خواهد بود.

هزینه این دستگاه در کنار حجم کم و دقت اندازه گیری خوبی که دارد، آن را به یکی از استابلایزر های خانگی خوب و قابل قبول تبدیل کرده است.

در کنار خوبی های این دستگاه، کندی در محاسبه و تغییر ولتاژ و همچنین استحکام و دوام کم، از جمله نکات منفی این نوع استابلایزر خانگی می باشد.

استابلایزر servo

این نوع استابلایزر بیشتر مصرف صنعتی دارد. اسم این دستگاه تا حدودی نحوه عملکرد آن را توضیح می دهد. این دستگاه از یک موتور servo، رله خودکار، سیستم کنترل و بازوی انتقال تشکیل شده است. درصد دقت این استابلایزر تا 50 درصد است و همین عامل آن را به یکی از استابلایزر های صنعتی خوب برای افزایش ولتاژ تبدیل کرده است.

نحوه عملکرد این استابلایزر صنعتی بدین گونه است که در هنگام برخورد این دستگاه با یک ولتاژ نامناسب، ابتدا محاسبه هایی انجام خواهد شد تا میزان اختلاف ولتاژ مشخص شود. در مرحله بعد موتور servo با استفاده از بازو های خود، ترانس را در جهتی معین به منظور کاهش و یا افزایش ولتاژ قرار می دهد. تفاوت این استابلایزر با استابلایزر رله ای در این است که در استابلایزر رله ای، تغییر حالت ترانس باید به صورت مکانیکی انجام شود ولی در استابلایزرservo ، این عمل به صورت خودکار و توسط موتور انجام می شود.

استابلایزر صنعتی servo با جریان های برقی سه فاز کاملا سازگار است اما امکان استفاده آن در بخش شهری نیز وجود دارد. این استابلایزر در مصارف صنعتی از دو یا سه موتور servo کمک می گیرد اما در مصارف شهری معمولا تنها یک موتور در ساختار آن استفاده می شود.

استابلایزر static

بهترین نوع استابلایزر صنعتی، همین نمونه است. دقت استابلایزر static بسیار بالا است و در صنایعی که به ولتاژ بسیار دقیق و پایداری نیاز دارند، مورد استفاده قرار می گیرد. در ساختار این استابلایزر از یک microprocessor و یک microcontroller به منظور افزایش دقت دستگاه، استفاده شده است.

در استابلایزر استاتیک از موتور servo استفاده نمی شود؛ چرا که این دستگاه از مکانیزم مبدل تبدیل برق بهره می برد.

عملکرد این دستگاه بسیار دقیق و سریع است. در استابلایزر استاتیک تعیین ولتاژ مناسب در کسری از ثانیه انجام شده و microprocessor دستور تغییر ولتاژ را در کمترین زمان ممکن صادر می کند.

جمع بندی تفاوت های استابلایزر های خانگی و صنعتی

وجود نوسانات شدید در برق سبب شده است تا استفاده از دستگاه های استابلایزر، قبل از جریان ورودی برق به وسایل برقی به امری ضروری تبدیل شود. در این مقاله سعی گردید تا تفاوت های عمده استابلایزر های خانگی و صنعتی بیان شود. در مجموع نحوه عملکرد استابلایزر ها یکی است و هر دو نمونه خانگی و صنعتی به منظور پایدار کردن ولتاژ برق تولید شده اند. نمونه خانگی هزینه خریداری پایین تری دارد و دقت پایداری ولتاژ آن نیز پایین تر است اما برای مصارف خانگی مناسب می باشد. در مقابل استابلایزر های صنعتی هزینه خریداری نسبتاً بالایی دارند و دقت آنها در اندازه گیری و پایداری ولتاژ نیز بسیار دقیق تر است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بیشتر بخوانید

دیزل ژنراتور چیست؟

در بسیاری از موارد، یک دیزل ژنراتور به عنوان یک شبکه ایمنی، یک منبع تغذیه (در صورت خاموشی یا اختلال) عمل می کند. برای حل این مشکل در مدارس، بیمارستان ها، مراکز خرید،

منبع تغذیه تک فاز و سه فاز چیست؟

دیزل ژنراتورهای مختلف بسته به ویژگی های طراحی و قدرت آنها جریان متفاوتی تولید می کنند. دو دسته کلی از پیشرفت ها با هدف جلب رضایت مصرف کنندگان داخلی و صنعتی وجود دارد.

دیزل ژنراتور چگونه کار می کند؟

ابتدا هوا به داخل ژنراتور رانده می شود تا فشرده شود، سپس گازوئیل تزریق می شود. ترکیب این دو فرآیند: فشرده سازی هوا و تزریق سوخت، به تولید گرمای شدید که باعث احتراق

×